Δημήτρης Παπαϊωάννου
ΜΕΣΑ - εγκατάσταση βίντεο

25.07 | ΠΕ | 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
6 ώρες

Το ΜΕΣΑ είναι ένα σκηνικό πείραμα μεγάλων διαστάσεων του Δημήτρη Παπαϊωάννου που συνέβη σε ένα δωμάτιο που τοποθετήθηκε στο θέατρο Παλλάς στο κέντρο της Αθήνας. Έξι ώρες σκηνική δράση χωρίς αρχή, μέση, τέλος. Το θέατρο άνοιγε τις πόρτες του καθημερινά στις 17:30 και τις έκλεινε στις 23:30. Όταν έμπαιναν μέσα οι θεατές, η σκηνική δράση είχε ήδη αρχίσει και όταν έβγαιναν έξω, αυτή συνεχιζόταν. Οι θεατές μπορούσαν να δουν όσο ήθελαν, να καθίσουν όπου ήθελαν, να βγουν και να επιστρέψουν όσες φορές ήθελαν. Για είκοσι βραδιές την άνοιξη του 2011, μέσα στο δωμάτιο αυτό, μια απλή σειρά κινήσεων καθημερινής επιστροφής στο σπίτι επαναλαμβανόταν απαράλλαχτη από τριάντα ερμηνευτές σε αμέτρητους συνδυασμούς. Το ΜΕΣΑ αντιμετώπιζε το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και το έργο σαν έκθεμα· πρότεινε στον θεατή το ρόλο του επισκέπτη, να δει τη σχέση του με το θέαμα σαν ενατένιση τοπίου.
Ειδικά για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μια μεγάλη οθόνη θα εγκατασταθεί στο Αμφιθέατρο του Κάστρου για να φιλοξενήσει την εξάωρη προβολή της τελευταίας βραδιάς του ΜΕΣΑ, βιντεοσκοπημένη σε υψηλή ανάλυση — ένα αμοντάριστο ντοκουμέντο του έργου. Και εδώ, οι θεατές προσκαλούνται να δουν όσο θέλουν, να καθίσουν όπου θέλουν, να βγουν και να επιστρέψουν όσες φορές θέλουν. Ο δημιουργός ενθαρρύνει το κοινό να φορέσει άνετα ρούχα, να πάρει μέσα στο αμφιθέατρο το ποτό του, να φέρει μαξιλάρια και υπνόσακους και να περάσει αυτό το βράδυ έξω παρέα με την αδιάκοπη ροή του ΜΕΣΑ.

Σύλληψη και Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Επί σκηνής: Πἀνος Αθανασὀπουλος, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Παυλίνα Ανδριοπούλου, Νατάσα Αρέθα, Νίκος Δραγὠνας, Ευάγγελος Ζαρκάδας, Μανόλης Θεοδωράκης, Μιχάλης Θεοφάνους, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Ελευθερία Λαγουδάκη, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Γιώργος Μάτσκαρης, Σάββας Μπαλτζής, Γιάννης Νικολαΐδης, Ίλια Ντετσάβες-Πόγκα, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπακαμμένος, Σίμος Πατιερίδης, Ηλίας Ραφαηλίδης, Καλλιόπη Σίμου, Διογένης Σκαλτσάς, Δρόσος Σκώτης, Συμεών Τσακίρης, Σοφία Τσιαούση, Altin Huta, Tadeu Liesenfeld
Σχεδιασμός σκηνικού χώρου και εγκατάστασης προβολής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Σοφία Ντώνα
Μουσική σύνθεση: Κ.ΒΗΤΑ
Ηχητικός σχεδιασμός παράστασης και εγκατάστασης βίντεο: Κωνσταντίνος Μιχόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου
Βίντεο προβολές σκηνής: Η ομάδα
Βοηθός σκηνοθέτη και Διεύθυνση καλλιτεχνικής παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου
Τεχνικός διευθυντής και Εκτέλεση παραγωγής: Κώστας Κεφάλας
Οπερατέρ: Στέλιος Καμμίτσης και Θοδωρής Μιχόπουλος
Colour correction και Τεχνικός σύμβουλος: Matt Johnson (Haos Film)

Παραγωγή θεατρικής εγκατάστασης: Ελληνική Θεαμάτων (2011)
Παραγωγή εγκατάστασης βίντεο: 2WORKS και Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (2013)

www.dimitrispapaioannou.com
www.facebook.com/MESAproject
www.mesa-inside.tumblr.com